"Almanya'da misafir işçi kimliği geride kalmıştır"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya'ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında, ziyaretiyle ilgili bilgi verdi. Almanya ile ikili ilişkilerin son dönemdeki üst düzey ziyaretlerle daha da ileri bir seviyeye taşındığını kaydeden Başbakan Erdoğan, "Almanya'daki Türkler iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde ve dostluğumuzun pekişmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu katkıların her geçen gün daha da artacağına içtenlikle inanıyorum. Özellikle göçün 50. yılında Türk iş gücünün misafir işçi kimliği artık çoktan geride kalmıştır" dedi.

VATANDAŞLARIMIZLA ASİMİLASYONU KONUŞACAĞIZ

Ziyareti sırasında Düsseldorf şehrinde Almanya'daki Türk vatandaşlarıyla bir araya geleceğini belirten Erdoğan, "Vatandaşlarımıza hitabın dışında onların görüş ve önerilerini de alma imkanı bulacağım. Daha önce söylediğimiz, ama yine söylemekte fayda gördüğüm entegrasyon, asimilasyon noktası gündemimizde yerini alacaktır" diye konuştu.

SCHRÖDER GÖRÜŞMESİ İPTAL EDİLEBİLİR

Hannover'de bulunduğu süre içerisinde eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile bir araya gelerek görüşmek istediğini ancak Necmettin Erbakan'ın cenazesi nedeniyle buluşmanın iptal edilebileceğini belirten Erdoğan, Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası'nca düzenlenecek Türk-Alman Ekonomik Kongresi'nin açılış toplantısına da katılamayacağını söyledi.

CeBIT FUARINI AÇACAK

Başbakan Erdoğan, 28 Şubat akşamı Almanya Başbakanı Merkel ile birlikte CeBIT Bilişim Fuarı'nın resmi açılışını gerçekleştireceklerini belirterek, şunları kaydetti: "1986 yılından bu yana her yıl Hannover'de düzenlenen dünyanın önde gelen fuarlarından CeBIT 2011'e ortak ülke olarak katılıyoruz. Bu katılımın, ülkemizin bilişim teknolojileri alanında ulaştığı noktayı ve potansiyeli sergilemek ve bu alandaki işbirliği imkanlarının araştırılması bakımından önemli bir fırsat oluşturduğunu düşünüyorum. Fuarın açılışına da bizzat katılarak hükümetimizin ülkemizde bilişim sektörüne verdiği önemi ve ülkemizde yapılan ve yapılacak yatırımlara güçlü ve kararlı desteğimizi tüm dünyaya duyurma kararlılığındayım. Fuar açılışının ardından Alman mevkidaşım Sayın Merkel ile bir akşam yemeğinde buluşma fırsatımız olacak. Bu görüşmede de ülkelerimiz arasında çok boyutlu ilişkileri ve işbirliğini ele almayı öngörmekteyiz. "Sayın Merkel ile Almanya'da yaşayan vatandaşlarımızın karşılaştıkları sıkıntıları çözmek için birlikte neler yapabileceğimiz hususunda da fikir teatisinde bulunacağız. Ayrıca Avrupa Birliği'ne üyelik sürecimiz, Kıbrıs ve Ortadoğu'da vuku bulan son gelişmeler başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası diğer konuları da değerlendireceğiz. 1 Mart sabahı yine Merkel'le birlikte CeBIT Fuarı'nı ve fuara katılan Türk stantlarını ziyaretimizi de maalesef gerçekleştiremeyeceğim. Bu ziyareti vekaleten bakan arkadaşlarım yapacak."

Başbakan Erdoğan, bu ziyaretle birlikte Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerini de kapsamlı bir şekilde değerlendireceklerini sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder